Tipuri de scaune auto pentru copii

Este foarte important să te asiguri că copilul tău călătorește într-un mod adecvat și într-un scaun auto confortabil și sigur care:

tabel scaun auto pe vrste
 1. Este în conformitate cu standardul european de siguranța ECE R44 / 04 (scaune auto pentru copii), asigurând maximum de siguranță și confort pentru copilul dumneavoastră.
 2. Este adecvat pentru greutatea și dimensiunile copilului
 3. Este montat corect în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Există multe tipuri de scaune auto diferite disponibile pe piața din Romania. Acestea sunt împărțite în categorii, în funcție de greutatea copiilor cărora le sunt adresate.

Acestea corespund în linii mari la diferite grupe de vârstă, dar greutatea copilului este cel mai important aspect atunci când se decide ce tip de scaun pentru copil de va utiliza.

Tipul de așezare Greutatea Vârstă
Așezare cu spatele la direcția de mers Grupa 0 0 – 10 kg De la naștere până la 6-9 Luni
Grupa 0+ 0 – 13kg De la naștere până la 12-15 luni
i-size acest tip de scaune se bazeaza pe inaltimea copilului Până la cel puțin 15 luni
Cu spatele sau cu fața la direcția de mers Grupa 0+ și 1 – 0-18 kg De la naștere până la 4 ani
Grupa 0+, 1 și 2 – 0-25 kg De la naștere până la 6 ani
Cu fața la direcția de mers Grupa 1 – 9-18 kg De la 9 luni la 4 ani
Grupa 1, 2 și 3 – 9 – 36 kg De la 1 an la 11 ani
Grupa 2 – 15 – 25 kg De la 4 ani la 6 ani
Grupa 2 and 3 – 15 – 36 kg De la 4 ani la 11 ani
Înalțătoare pentru copii Grupa 2 and 3 – 15 – 36 kg De la 4 ani la 11 ani
Grupa 3 – 22 – 36 kg De la 6 ani la 11 ani
 1. Grupa 0+ și 1 orientat cu spatele la direcția de mers, până când copilul are cel puțin 9 kg și apoi este rotit cu fața către direcția de mers – unele pot sta orientate cu spatele la direcția de mers până când copilul atinge greutatea de 18 kg.
 2. Grupa 0, grupa 0+, 1, 2 și grupa 2 sunt mai puțin întâlnite decât celelalte tipuri. Multe scaune pentru copii acoperă mai mult de o grupă și măsurile sunt ajustate pe măsura ce copilul creste. Ele pot fi numite scaune multi grup sau scaune ajustabile. De exemplu:
  • Grupa 0+, 1 și 2 (care nu sunt foarte comune) începe cu spatele la direcția de mers până la 18 kg și apoi este rotit cu fața către direcția de mers (dar pot fi întoarse cu fața și de la 9 kg în sus).
  • Grupa 1, 2 și 3 sunt poziționate cu fața către direcția de mers. Copilul folosește centurile de siguranța ale scaunului, până la 15 kg și apoi poate folosi centura de siguranță a autovehiculului, care asigură copilului și scaunul.
  • Grupa 2 și 3 sunt înălțătoarele auto cu sau fără spătar. Le spunem asa pentru ca spătarul se poate îndepărta atunci când copilul ajunge la greutatea de 22 kg (aprox. 6 ani), dar este recomandat să păstrați spătarul pe poziție pentru o perioada mai lunga de timp.

Scaune auto ce pot fi montate cu spatele la directia de mers

Bebelușii până la vârsta de 15 luni (aprox. 13 kg) pentru maxima siguranță trebuiesc transportați cu spatele la direcția de mers. Acest lucru reduce riscul de deces sau vătămare într-un accident cu 90%, comparativ cu cea a unui bebeluș transportat fără scaun.

În multe țari părinților nu li se da voie să plece cu copilul din spital fără scaun auto pentru nou născuți.

Poziționarea cu spatele la direcția de mers asigură o protecție mai bună capului, gâtului și coloanei copilului față de poziționarea cu fața la direcția de mers. Deci încercați să țineți copilul poziționat cu spatele cât mai mult timp posibil.

Mutați scaunul cu fața atunci când copilul poate sta într-o poziție fermă fără ajutor, sau cand a depăsit greutatea maxima pentru acest tip de scaun.

Scaunele auto pentru bebelusi din grupa 0 și 0+ au un interior care poate absorbi din energia impactului și un ham integral în 5 puncte de fixare pentru a tine copilul fixat în locul perfect.

Fa-ți timp pentru a te asigura ca bebelușul este confortabil și centurile sunt bine și corect fixate înainte de a pleca la drum. Partea de sus a hamului ar trebui să fie cu 2 centimetri sub umarul copilului. Ar trebui să fie destul strans, astfel încât numai unul sau doua degete să poata intra între pieptul copilului și centuri. Catarama centurilor nu ar trebui să stea peste burtica copilului.

Atentie îmbrăcămintea poate afecta modul în care se potrivește hamul, deci verifică înainte de fiecare călătorie.

Scaunele cu pozitionare cu spatele la directia de mers pot fi așezate atât pe bancheta din spate a autovehiculului cât și pe scaunul din dreapta fața, dar este mai sigur pe bancheta din spate.

NU ASEZATI scaunul pentru copii pe scaunul din fața al autovehiculului daca masina are airbagul pasagerului activ.Scaune auto ce pot fi montate cu spatele la direcția de mers:

Grupa 0 pentru bebeluși până la 10 kg (aprox. de la nastere până la 6 luni).

Grupa 0 îi dă voie bebelușului să stea întins, și sunt în mod particular create pentru nou nascuți și bebelușii nascuți prematur sau cu greutate mai mică. Nu sunt foarte comune deoarece majoritatea parintilor preferă să folosească grupa 0+ care va dura un pic mai mult deoarece se potriveste bebelușilor până la 13 kg (aprox. 12-15 luni).

Grupa 0+ pentru bebelusi de până la 13kg (aprox. De la naștere până la 12-15 luni).

Această grupă este concepută pentru a oferi un plus de sprijin capului, gatului și colanei bebelusului precum și protectie laterală în caz de impact.

Grupa 0+ și 1 pentru bebelusi de până la 18 kg (aprox. de la nastere până la 4 ani).

Scaunele din aceasta grupa iti permit să iti ti copilul pozitionat cu spatele la directia de mers până la greutate de 18 kg (aprox. 4 ani). Unele din aceste scaune pot fi montate și cu fața la directia de mers atunci cand copilul a atins greutatea de 13 kg. Acestea ofera o protectie mai mare copilului, dar sunt de obicei mai voluminoase.

Montarea scaunelor cu spatele la directia de mers.

Pentru montare se vor urmari întocmai instructiunile producatorului furnizate odata cu scaunul. în functie de modelul scaunului acesta se poate prinde fie cu centurile autovehicului sau cu sistemul isofix. De multe ori scaunul poate fi atasat unei baze, iar acea baza la rândul ei fixată cu centurile sau sistemul isofix.

Scaunele montate cu ajutorul centurilor de siuguranță.

Scaunele auto pentru copii care sunt montate cu ajutorul centurilor de siguranta au de obicei ghidaje prin care centura trebuie să treaca pentru a asigura un maxim de siguranta, sau de cele mai multe ori ele sunt inscriuptionate pe eticate amplasate pe una din lateralele scaunului.

Montare scaun auto copii auto cu isofix

Acest tip de scune au un system de ancore, „clesti ” ce se fixeaza de te inele atasate de caroseria masinii. De asemenea au și un picor de sprijin care se extinde până în podeaua masinii.

Montare scaun auto copii cu baza separată

Unele scaune au baza separată ce se prinede cuz ajutorul centurilor sau sistemului isofix, iar scaunul se monteaza pe acea baza. Baza poate să ramână permantent în masina în timp ce scaunul pote fi detasa.

Scaune auto ce pot fi montate cu fața la direcția de mers

Odata ce copilul a deposit vârsta, și nu mai poate sta cu spatele la directia de mers acesta trebuie rotit cu fața. Recomandat este folosirea unui scaun de la grupa 1 în sus sau poate aveți deja unul cu grupe combinate (ex: 0/1/2 pentru 0-25 kg, de la nastere și până la 6 ani), prevazut cu centuri interne de siguranta. Acestea asigură protectie în caz de impact și dispun de centuri cu prindere în 5 puncte sau 3.

Tipuri de scaune auto ce pot fi montate cu fața la directia de mers.

Grupa 1 (9-18 kg/)de la 9 luni până la 4 ani.

Hamul intern tine copilul fixat în scaun în cazul unui impact și disperseaza forta impactului în mai mult puncte. Aripioarele laterale ofera o buna protectie pentru capul și trupul copilului. Hamul poate fi ajustat pe masura ce copilul creste.

Grupele 1, 2 și 3 pentru copii mici și copii de la 9 la 36 kg, aproximativ de la 9 luni la 12 ani.

Grupa 1, 2 și 3 copilul foloseste centura integrală a scaunului până ajunge la greutatea de 15 kg și apoi poate folosi centura de siguranță a autovehiculului, care asigură (fixeaza) copilul și scaunul. Aceste scaune au o folosința indelungată deoarece pot fi ajustate pe masura ce copilul crește.

Montarea scaunelor cu fața la directia de mers.

Pentru montare se vor urmari întocmai instructiunile producatorului furnizate odata cu scaunul. în functie de modelul scaunului acesta se poate prinde fie cu centurile autovehicului sau cu sistemul isofix. De multe ori scaunul poate fi atasat unei baze, iar acea baza la rândul ei fixată cu centurile sau sistemul isofix.